100 jaar Eerste Wereldoorlog in Ysselsteyn

100 jaar Eerste Wereldoorlog in Ysselsteyn

Terug naar overzicht

Ysselsteyn, 14 januari 2014

Op de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn liggen behalve bijna 32.000 Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog ook 85 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Dat is bijzonder, want in de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. De soldaten zijn allemaal in Nederland gestorven en daarom ook hier begraven. De meesten zijn aangespoeld door de grote rivieren en de Noordzee, ook zijn er enkele neergestort op Nederlandse bodem.

Enkele soldaten zijn vanuit Duitsland naar België getrokken om daar te vechten en zijn in de buurt van Maastricht gewond geraakt. Ze zijn vervolgens daar in het ziekenhuis opgenomen en aan hun verwondingen overleden.

De meeste soldaten zijn eerst in Maastricht op een gezamenlijke begraafplaats begraven. Na de Tweede Wereldoorlog (1946) heeft men besloten om in Ysselsteyn de Duitse Militaire Begraafplaats aan te leggen voor alle, in Nederland, gesneuvelde Duitse soldaten. Men is toen ook overgegaan tot het verplaatsen van de Duitse militairen van de Eerste Wereldoorlog van Maastricht naar deze gezamenlijke begraafplaats in Ysselsteyn.

In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog losbarstte. Daarom wil Ysselsteyn in dit jaar op hun begraafplaats een speciale herdenking organiseren. In de periode van 24 tot en met 30 juli zal er op de begraafplaats een groot concert worden gehouden. Een orkest, The Konrad Koselleck Big Band, zal een optreden geven waarbij ze vocaal ondersteund worden door Ellen ten Damme en door Hans Dagelet op trompet.

De bigbandconcerten van de KKBB zijn net even anders: een onverwachte combinatie van cabaret, musical, jazz, pop, rock, funk, latin en zelfs klassiek. Van Christoph Willibald Gluck tot Rammstein, alle muziek is speciaal gearrangeerd door Konrad Koselleck. In dit geval is er ook gebruik gemaakt van geluiden uit de WO1, waaronder zeppelins, tanks en machinegeweren. Wie wil, is van harte uitgenodigd om dit evenement bij te wonen.

JOC Ysselsteyn staat op pagina 134 van het Nationaal Schoolreis Magazine (voorjaar 2014). Klik hier, voor meer online informatie.

advertentie
Nationaal Schoolreis Magazine Belgiƫ, 2018
Schoolreismagazine.be is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine België, sinds 1994 hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine België 1994-2018

Like, volg of tweet schoolreismagazine.be

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+