Datingsite voor cultuur en onderwijs: cultuurkuur.be

Datingsite voor cultuur en onderwijs: cultuurkuur.be

Terug naar overzicht

Antwerpen, 28 januari 2014

Tijdens de 77e Boekenbeurs, vorig jaar november, in Antwerpen heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet de website cultuurkuur.be gelanceerd. Het nieuwe portaal profileert zich als dé tipgever voor cultuureducatieve activiteiten met leerlingen en geeft vleugels aan cultuur en onderwijs. Culturele organisaties kunnen nu rechtstreeks in contact treden met leerkrachten uit het ganse Vlaamse onderwijsveld. Op hun beurt krijgen leerkrachten een stevig instrument in handen om uit het rijke aanbod de interessante cultuureducatieve activiteiten te ontdekken die inspelen op specifieke thema’s en leerdoelen. De integratie van social media-functies vergemakkelijkt ook het uitwisselen van ervaringen met andere collega’s.

Cultuurkuur.be - een coproductie tussen CANON Cultuurcel en CultuurNet Vlaanderen - past binnen een ruimer samenwerkingsverband tussen de beleidsdomeinen Onderwijs en Cultuur. Al in 2012 wezen ministers Pascal Smet en Joke Schauvliege op de sterke fragmentatie van informatie over het cultuureducatieve aanbod in hun collectieve conceptnota ‘Groeien in cultuur’. Dit nieuw digitaal relatiebureau biedt hierop een pasklaar antwoord.

Aanbevelingen delen
Lesgevers zullen sneller goed kunnen selecteren. Het doorzoeken op voorstellingen, vormingen, lezingen, interessant leesvoer of andere activiteiten kan op regio, leerdoel en onderwijsgraad. Contacten leggen met organisatoren in de buurt, op de hoogte blijven van nieuwe initiatieven, specifieke wensen voorstellen en activiteiten boeken zijn andere online tools, net als tips en aanbevelingen delen met andere zoekende collega’s. Culturele organisaties kunnen, zoals op Facebook, eenvoudig een pagina aanmaken waarop hun scholenaanbod te volgen is.

Snel de juiste cultuurpartner vinden
In het uitgebreide e-paviljoen op de Boekenbeurs demonstreerde minister Smet maandagochtend in primeur de nieuwigheden van het portaal voor een breed publiek. “Cultuurkuur.be heeft alles om snel een hype te worden. De zoektocht naar die interessante voorstelling, workshop, vorming of lezing in de buurt zal niet meer verzanden in een tijdrovende opdracht. Het nieuw digitaal relatiebureau voor onderwijs en cultuur helpt leerkrachten met ‘lust for culture’ om snel de juiste cultuurpartner te vinden voor hun educatieve project. Voor leerlingen verhoogt dat de kans op een geslaagde culturele beleving, binnen of buiten de schoolmuren, aanzienlijk. Nu de realisatie van Cultuurkuur.be een feit is, is het uitkijken naar nieuwe optimalisaties van de site zoals de integratie van subsidieaanvragen van scholen voor dynamo³-projecten. Bravo voor deze succesvolle samenwerking”, aldus Smet.

Via zijn persoonlijke account op Cultuurnet.be zoomde Smet ook in op een uniek lopend pilootproject tussen het Antwerpse Sint-Jozefinstituut en het museum Mayer Van den Bergh. In amper een maand tijd realiseerden de leerlingen uit het buitengewoon onderwijs een unieke pop-up-tentoonstelling die te bezichtigen is in het Antwerpse museum. Een film illustreerde het enthousiasme dat de samenwerking voortbracht.“Wij zullen blijven zoeken naar culturele partners via Cultuurkuur.be die met onze school en onze leerlingen willen samenwerken. Zeker na dit succesvolle pilootproject", voegde leerkracht Ellen Vanhoutte van St. Jozef OV4 eraan toe.

Aanbieders van culturele activiteiten reageerden ook opgetogen: “Een cultuurkuur met professionals zijn prikkels naar meer. Fijn dat er zo een website bestaat die het aanbod voor scholen in kaart brengt", besloot Pol Coussement, beheerder pagina Passerelle vzw op Cultuurkuur.be.

CANON Cultuurcel ondersteunt de start van de nieuwe website met een attractieve wedstrijd voor scholen, die 25 cultuureducatieve workshops kunnen winnen via www.canoncultuurcel.be/wedstrijd.

Nationaal Schoolreis Magazine Belgiƫ, 2018
Schoolreismagazine.be is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine België, sinds 1994 hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine België 1994-2018

Like, volg of tweet schoolreismagazine.be

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Schoolreismagazine.be maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten