Diep graven voor mijn schoolreis… aldus schoolreisteamlid Jelle

Diep graven voor mijn schoolreis… aldus schoolreisteamlid Jelle

Terug naar overzicht

Zutphen, 23 januari 2014

Voor mijn eerste schoolreisherinneringen is het toch wel erg diep graven, naar eind jaren tachtig. Wat mij vooral bijstaat zijn de kleine dagjes uit die wij met onze basisschool (De Vrije School in Zoetermeer), hebben ondernomen naar de lokale bouwspeelplaats, tegenwoordig bekend als Vrijetijdscentrum Voorweg.

Hier konden wij als kinderen lekker de hele dag onze gang gaan en er al onze energie in kwijt. Met behulp van ‘grote-mensen-gereedschappen’ maakten wij dan de meest indrukwekkende boomhutten met verschillende kamers die elk hun eigen naambord en entree kregen. Zo ontstonden hele woonwijken en steden met eigen namen.

Op deze wijze creëerden wij ons eigen decor om vervolgens welbekende kinderspellen te doen, ons te verstoppen, te rennen, elkaar te achtervolgen, om vervolgens weer tot rust te komen in onze eigen boomhut. Daar werd het zojuist in de kantine gekochte snoep naar hartelust genuttigd. Een deel daarvan werd ook verhandeld, want een boomhut is natuurlijk makkelijk om te toveren tot een eigen snoepwinkel.

Ook waren er voor ons diverse mogelijkheden om je bij slecht weer binnen te vermaken, door middel van tafeltennis, sjoelen, knutselen etc. Van enkele jaren later staan met name de bezoeken aan de dierentuinen en attractieparken mij nog goed bij.

Enkele jaren later verhuisde ik. In 1993 woonde ik samen met mijn ouders in Zutphen en zat daar op de Vrije School De Berkel. Ik mocht mij intussen officieel tiener noemen. Een leeftijd waarop je je meer bewust bent van wat komen gaat. Ik kon me daarom enorm verheugen op de dag dat de schoolreis echt zou plaatsvinden.
 

'Altijd leek het alsof er talloze uren voorbij gingen, wachtend en smachtend op wat komen ging...'


Dus, na een zeer korte nachtrust stonden wij al vroeger dan normaal op het schoolplein: "Waar blijft die bus nou toch?" Altijd LEEK het alsof er talloze uren voorbij gingen, wachtend en smachtend op wat komen ging... ‘de buschauffeur zal onze mooiste dag van het jaar toch zeker niet vergeten zijn?!?’ Gelukkig, amper vijf minuten later verscheen dan toch altijd een indrukwekkende touringcar, een attractie op zich.

Zo liggen mijn eigen schoolreisherinneringen toch het meest bij een dagje ‘opkikkeren’ in Duinrell, zelf ontdekken hoe ridders leefden bij Het Land van Ooit en het Archeon, en urenlang draaiende attracties van Avonturenpark Hellendoorn. Natuurlijk hebben we daar enorm van genoten, toch wil ik de lezer niet vervelen door het complete traject van de duistere achtbaan ‘de rioolrat’ te beschrijven.

Waar het om gaat bij iedere schoolreis is natuurlijk dat je samen een dagje uit bent en andere dingen beleeft dan in het klaslokaal. Van het wachten op de bus tot het bukken in de bus bij terugkomst, alles beleef je samen. Net zo waardevol als de herinnering van een bepaalde achtbaan kan zijn samen lunchen op een simpel grasveld: een simpel broodje pindakaas smaakt dan toch 10x lekkerder.

Tegenwoordig zie ik steeds mooiere, snellere en modernere attracties opduiken, een fantastische ontwikkeling waarvan de kinderen anno 2014 heerlijk kunnen genieten.

Maar mijn tip: geniet vooral van het samenzijn, koester de gezamenlijke belevenissen en deel de gedachten erover nog vaak met elkaar, en natuurlijk hier op schoolreis.nl, zodat deze herinneringen voor altijd in je gedachten zullen voortleven.

Jelle Ribberink
jelle@schoolreis.nl


Jelle (31) is sinds 2011 schoolreisteamlid. Persoonlijk is hij zeer geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen bij musea, dierentuinen en parken. Als media-adviseur bij Schoolreis.nl wijst hij graag alle schoolreisorganisaties- en bestemmingen de weg binnen het grootste schoolreis-ideeënrijk.

Nationaal Schoolreis Magazine België, 2018
Schoolreismagazine.be is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine België, sinds 1994 hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine België 1994-2018

Like, volg of tweet schoolreismagazine.be

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Schoolreismagazine.be maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten