Herinneringen aan dé schoolreis zijn onbetaalbaar

Herinneringen aan dé schoolreis zijn onbetaalbaar

Terug naar overzicht

Breda, 6 oktober 2015

"Travel is fatal to prejudice, bigortry and narrow-mindedness" (Mark Twain)


Jaarlijks werken docenten vol passie aan het creëren van onvergetelijke schoolreisherinneringen. Honderdduizenden leerlingen stappen in bus, trein of vliegtuig op weg naar hun persoonlijke schoolreisverhaal vol bijzondere reisherinneringen.

Schoolreisspecialist Travel Inventive constateert in haar evaluaties dat de kracht van de schoolreisherinnering in de groep zelf zit. De reacties van docenten spreken voor zich. “Als je van onderwijs houdt, levert de schoolreis de mooiste ervaring met jongeren op. Je ontdekt kanten en talenten van leerlingen die je in het klaslokaal niet ziet. Je haalt ze weg van het denken in lesuren, proefwerken en cijfers. Ze maken als mens iets mee”, verwoordde één van de Travel Inventiveklanten prachtig.

De schoolreis als verbreding van de horizon
Regelmatig wordt in de media het nut van buitenlandse schoolreizen in twijfel getrokken. De reacties van klanten van Travel Inventive haalt deze discussie onderuit. Een goed voorbereide schoolreis haalt het maximale uit kinderen en creëert onbetaalbare herinneringen, zo stellen de docenten. De schoolreis vergroot de zelfstandigheid. Leerlingen moeten zelf beslissingen nemen en leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag. Ze leren zich redden in een andere omgeving. Een moderne schoolreis is vooral actief participeren. De buitenlandexcursie wordt zo een culturele ervaring die interesse wekt voor aspecten buiten de gebruikelijke belevingswereld van de leerlingen. De schoolreis verbreedt hun horizon en draagt bij aan een belangrijk stukje zelfontplooiing. Daarbij komen talenten op een heel andere manier tot uiting dan in de klas. Voor leerlingen die in gastgezinnen verblijven, opent zich een andere wereld. De magere leefomstandigheden van sommige families maakt begripvol. De nors uitziende gastheer blijkt uitermate gastvrij. En de oude dame zit opeens boordevol Britse humor. Travel teaches…

"Dure schoolreizen bestaan in de praktijk nauwelijks. Onbetaalbare herinneringen daarentegen wel."


Travel teaches toleration
De dagelijkse praktijk bevestigt de blijvende actualiteit van deze wijze woorden. Het is belangrijk dat leerlingen buiten hun beschermde omgeving met hun klasgenoten nieuwe ervaringen opdoen. Samen op reis ontdekken ze wie ze zelf zijn en wie anderen zijn. Maskers gaan af. Je voert gesprekken met kinderen die je in de klas niet snel voert. School is opeens geen leerfabriek meer maar een gemeenschap die veel dichterbij de leerlingen staat. Op schoolreis zie je een duidelijke verbetering in de relatie tussen docent en leerlingen, bevestigen de klanten van Travel Inventive. Je leert je leerlingen op een hele andere manier kennen. Ook de kinderen onderling ontmoeten elkaar op een totaal andere manier. Ze zien opeens dat hun klasgenoten heel leuk zijn. Of, zoals een leerling het verwoordde: “We gingen weg als kleine losse groepjes en we kwamen terug als een hechte groep”. Zo wordt de schoolreis de poort naar de wereld: vanuit het klaslokaal naar plaatsen waar je normaal niet met elkaar komt. Een ontdekkingstocht die nieuwsgierigheid en saamhorigheid brengt. Door die verbondenheid ontstaan mooie herinneringen.

Buitenlandse schoolreizen ter discussie
Terugkerend onderwerp in de media is de trend naar verre bestemmingen buiten Europa. Dit zou een zorgelijke ontwikkeling zijn van de laatste jaren. Zo zouden schoolreizen worden ingezet om de concurrentie aan te gaan met andere scholen. Travel Inventive weerlegt die tendens. De jarenlange ervaring leert dat docenten volop creatief meedenken om binnen hun beperkte budget een mooie schoolreis te realiseren.

Quote van een Travel Inventive-klant
“Mijn doel is leerlingen een onvergetelijke werkweek te bezorgen en die ervaring voor iedere leerling mogelijk te maken. Een interessant programma tegen een zo scherp mogelijke prijs. Met het budget en de portemonnee van de ouders in je achterhoofd.”

De dure reizen buiten Europa zijn echt een uitzondering. Londen, Parijs en Berlijn blijven de populaire bestemmingen. Ruim 70% van de schoolgroepen reist naar deze drie hoofdsteden. Docenten knokken daarbij voor een afwisselend programma dat voor iedere scholier betaalbaar blijft.

Keep on travelling!


Herinneringen aan dé schoolreis zijn onbetaalbaar.
Dat constateert schoolreisspecialist Travel Inventive uit structureel onderzoek en veel gesprekken met docenten. De schoolreis biedt leerlingen de gelegenheid om ervaringen met elkaar op te doen die ze niet vergeten. Meer weten? Travel Inventive, reisorganisatie voor buitenlandse schoolreizen. 

Nationaal Schoolreis Magazine België, 2018
Schoolreismagazine.be is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine België, sinds 1994 hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine België 1994-2018

Like, volg of tweet schoolreismagazine.be

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Schoolreismagazine.be maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten