Nieuwe olifantenfamilie en -verblijf in Beekse Bergen

Nieuwe olifantenfamilie en -verblijf in Beekse Bergen

Terug naar overzicht

Hilvarenbeek, 3 maart 2015

De vier olifanten die eind maart vanuit Wuppertal naar Safaripark Beekse Bergen verhuizen, komen terecht in een gespreid bedje. De bouw van de nieuwe 450 vierkante meter grote groepsstal vordert gestaag en ligt op schema. In de directe nabijheid van het olifantenverblijf krijgen bovendien ook twee nieuwe diersoorten een plekje in het Safaripark met de komst van penseelzwijnen en zebramangoesten.

De nieuwe olifantenstal wordt rond 15 maart opgeleverd. Het eerste van twee transporten van olifanten uit Wuppertal vindt naar verwachting plaats op 23 maart. Wanneer de penseelzwijnen en zebramangoesten hun opwachting maken, is nog niet bekend. Het park is daarover in overleg met andere dierentuinen in binnen- en buitenland.

Gezinsuitbreiding
Met de komst van een echte olifantenfamilie met uitzicht op gezinsuitbreiding, gaat een lang gekoesterde wens van het Safaripark in vervulling. Het gaat om moeder Punda (in 1992 geboren in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark) met haar drie jongen. Dat zijn de vrouwtjes Bongi (Wuppertal, 2005) en Pina Nessie (Wuppertal, 2013) en het jonge mannetje Shauwu (Wuppertal, 2011). In Hilvarenbeek wonen al drie andere olifanten: stier Calimero en zijn twee vrouwtjes Sabi en Carla.

Nieuwe situatie
De nieuwe stal is qua opzet totaal anders dan de oude olifantenstal. In de oude situatie waren er vijf boxen voor olifantenkoeien en twee boxen voor de stier. De nieuwe situatie is voorzien van een grote groepsstal waarin de ‘Duitse’ olifanten ’s nachts samen verblijven zoals dat ook in het wild het geval is, olifanten zijn namelijk groepsdieren.

Drie boxen van de oude stal zijn bewaard gebleven en worden straks gebruikt voor medische behandelingen en de dagelijkse routinetrainingen die daarvoor benodigd zijn. Aan de andere kant van de accommodatie verblijft stier Calimero in zijn eigen verblijf, met daarnaast het onderkomen van de andere twee (vrouwtjes)olifanten Sabi en Carla.

Welzijn
De ondergrond van de groepsstal bestaat uit zand en dus niet uit asfalt of beton. Deze natuurlijke ondergrond werd vorig jaar ook bij de aanpassing van het neushoornverblijf gebruikt en heeft een positieve uitwerking op het welzijn en de gezondheid van de dieren.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe olifantenstal die qua aankleding natuurlijk in Afrikaanse sfeer wordt gebracht. De ‘totaalbeleving’ is voor Safaripark Beekse Bergen namelijk erg belangrijk. In de bezoekersruimte zijn straks niet alleen de olifanten te zien. Er worden ook educatieve elementen aangebracht. Zo leren bezoekers er bijvoorbeeld over wat de olifanten eten, maar worden ze ook geïnformeerd over de olifant als bedreigde diersoort.

Nieuwe wandellus
Bovendien ontstaat er een nieuwe lus op de wandelroute. Waar het pad naar de giraffenstal voorheen doodlopend was - net als het huidige pad naar de olifantenstal - worden deze nu met elkaar verbonden. Halverwege komt het verblijf dat gedeeld gaat worden door de penseelzwijnen en zebramangoesten.

Meer informatie vind je op pagina 33 van het Nationaal Schoolreis Magazine (voorjaar 2015). Klik hier, voor online informatie.

advertentie
Nationaal Schoolreis Magazine Belgiƫ, 2018
Schoolreismagazine.be is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine België, sinds 1994 hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine België 1994-2018

Like, volg of tweet schoolreismagazine.be

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Schoolreismagazine.be maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten