Thema 100 Jaar Eerste Wereldoorlog

Thema 100 Jaar Eerste Wereldoorlog

Terug naar overzicht

Apeldoorn, 13 maart 2014

Elke editie van het Nationaal Schoolreis Magazine wordt aan een actueel of aansprekend themajaar verbonden. De voorjaarseditie van de Nederlandse variant heeft als thema '100 Jaar Eerste Wereldoorlog' en de Belgische variant heeft als special 'De Groote Oorlog van de opgeofferde generatie'.

Nederland
Eind juli 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, een gebeurtenis die wereldwijd herdacht zal worden. Een van de slechts twaalf neutrale landen tijdens de Eerste Wereldoorlog was Nederland. Het ligt om die reden misschien voor de hand te veronderstellen dat wij 2014 gewoon aan ons voorbij laten gaan. Wij deden immers niet mee. Niets is minder waar! Het aankomende jaar zal in heel wat landen in het teken staan van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Nederland bleef neutraal, maar heeft toch een belangrijke rol gespeeld.

België
België speelde een belangrijke rol in deze oorlog, niet in het minst door de moedige weerstand van de Belgische soldaten bij de Duiste invasie. 'Poor little Belgium' had de bewondering van de hele wereld verdiend! België zal dan ook een centrale plaats innemen in de herdenking ter ere van de 100e verjaardag van deze oorlog.

Het voltallig schoolreisteam heeft afgelopen najaar samen met Stichting 100 Jaar Nederland en de Eerste Wereldoorlog, Menno Wielinga (www.wereldoorlog1418.nl) en de Directie voorlichting Ministerie OCW bijna 27 redactiepagina’s met afbeeldingen en verhalen (per provincie) verzameld. In dit themanummer (Nederlandse variant) vindt je ook talrijke WO1 gerelateerde schoolreisnieuwtjes.

Activiteiten rondom themajaar 100 jaar Eerste Wereldoorlog
Nederland en België heeft vele educatieve bestemmingen die gerelateerd zijn aan de Eerste Wereldoorlog of zij organiseren dit jaar activiteiten en tentoonstellingen over dit thema. Bij het ter perse gaan (december 2013) van de schoolreismagazine's was nog niet alles bekend. Voor actuele informatie over evenementen kan je het beste de website 100jaarnederlandenwo1.nl en www.be14-18.be bezoeken.

- Jeugdontmoetingshuis Lommel Groote Oorlog activiteiten.
- 100 jaar Eerste Wereldoorlog in Ysselsteyn 
- 'Het Engelse Kamp - Groningen 1914-1918' is een uniek boek van een bijzondere gebeurtenis in Groningen.
- Antwerpen bouwt bruggen 1914-2014. 
- Eerste beeldjes 'ComingWorldRememberMe' in kader herdenking WOI zijn gemaakt. 
- EYE herdenkt de Eerste Wereldoorlog met verschillende activiteiten, waaronder de Grote Oorlog in een film.

Nationaal Schoolreis Magazine Belgiƫ, 2018
Schoolreismagazine.be is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine België, sinds 1994 hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine België 1994-2018

Like, volg of tweet schoolreismagazine.be

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Schoolreismagazine.be maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten