Een geslaagde busreis


Een schoolreis zonder autocar is ondenkbaar. Voor veel schooluitstappen en andere verplaatsingen georganiseerd door scholen wordt regelmatig en steeds meer een beroep gedaan op bussen. Zo komt het dat miljoenen leerlingen elk jaar minstens één keer plaats nemen in een bus. De keuze voor busvervoer is ook logisch want het is veilig, comfortabel, overzichtelijk en gezellig, en ook nog eens milieuvriendelijk.

Hoe krijgt u een geslaagde busreis?

De autocarbedrijven hebben helaas nog steeds te maken met personeelstekort door uitstroom tijdens de periode van COVID19. Dat betekent voor touringcarbedrijven heel wat gepuzzel met de planning van chauffeurs. Boek daarom de autocar zo vroeg mogelijk. Zo voorkomt u dat uw reis niet door kan gaan. Een schoolreis naar het buitenland is makkelijker in te plannen.

Bespreek ruim van tevoren met de leerlingen de gedragsregels in de bus en houd de chauffeur op de hoogte. Daarmee voorkomt u chaotische situaties. Stel altijd duidelijke gedragsregels op waar iedereen zich tijdens de rit aan moet houden. Dat zorgt voor een soepel verlopende busreis; de start van een geslaagde schoolreis. De passagiers moeten zich bewust zijn van het belang van een veilige houding en gedrag in en rond de bus of autocar. Als u hulp nodig heeft kunt u informatie krijgen van de federatie van busbedrijven (FBAA).

Veilig in en rond de bus met Train-the-Trainer Het ICB, Het onderzoeksinstituut van de sector, heeft een speciaal programma ontwikkeld voor veiligheidscoördinatoren en leraars om zelf lessen te kunnen geven over veiligheid in en rond de autocar. In dit programma wordt er aandacht geschonken aan gedrag in en rond de bus en eventuele evacuatie bij een noodgeval. Deze Trainthe-Trainer programma’s worden elk jaar georganiseerd aan het begin van het schooljaar. Zo zult u een geslaagde en ontspannen schoolreis hebben.

Alle deelnemers aan de schoolreis moeten op tijd aanwezig zijn wanneer u een uitstap met de bus maakt. Zorg ervoor dat de leerlingen op tijd hun spullen hebben klaarstaan. De kinderen mogen alleen noodzakelijke spullen meenemen en op tijd bij de opstapplaats zijn.

Vertrekpunt
Laat de leerlingen bij het vertrekpunt minstens op anderhalve meter van de stoeprand staan. Een bus heeft ruimte nodig om te parkeren. Laat alle deelnemers zo snel mogelijk plaatsnemen in de bus en hun veiligheidsgordel aansluiten.

Tijdens het rijden mag men niet in de bus te lopen, want dat is storend. Blijf allemaal rustig zitten, zodat de chauffeur zich kan concentreren op de weg. Gelukkig gebeurt het slechts zelden, maar je moet een calamiteitenplan hebben in geval de passagiers onverhoopt de bus moeten verlaten bij een noodsituatie. Daar kunt u levens mee redden.

Bekijk de veiligheidsfilm
De bussen hebben bijna allemaal een veiligheidsvideo aan boord die kan worden getoond aan de deelnemers aan het begin van de reis. Deze manier van sensibiliseren is zeer nuttig bij busvervoer. Ga zeker deze video bekijken met de leerlingen en begeleiders.

Een autocarbedrijf kiezen
Autocarbedrijven hebben drukke en minder drukke maanden. Dat heeft tot gevolg dat er een prijsverschil is voor de periode waarin je reist. Het drukst zijn de maanden april, mei, juni en september, dus boek een reis buiten de drukke periode als u geld wilt besparen. Laat je touringcarbedrijf ruim op tijd weten met hoeveel passagiers je op reis gaat en zeg hoeveel bagage er mee moet gaan. Veel touringcarbedrijven hebben diverse maten bussen. Van een kleine bus voor 10 personen tot een dubbeldekker waar 90 passagiers in vervoerd kunnen worden.

Maak van de reis een leermoment
Maak de busreis extra leuk en leerzaam met boeiende informatie. U kunt onderweg iets vertellen over de plaatsen en bezienswaardigheden waar je langskomt, zoals informatie over cultuur, natuur, architectuur of geschiedenis. Begeleiders letten vanaf het instappen op de kinderen. De handbagage moet goed en stevig opgeborgen worden waardoor er niets kan vallen als de bus plotseling moet remmen. Het is belangrijk dat één begeleider dichtbij of naast de chauffeur zit, zodat deze altijd het eerst kan uitstappen en het laatst kan instappen. Informeer bij de chauffeur of deelnemers tijdens de reis hun gsm mogen gebruiken. Zorg dat de begeleiders allemaal op de hoogte zijn van de planning van de reis en de pauzes.

Bron: Instituut voor de autoCar & de autoBus (ICB) en de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA).

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!